środa, 4 lipca 2012

Bitwa Win

Poeta francuski, Henry d'Andeli, na początku XIII wieku był świadkiem niezwykłego wydarzenia. Była to degustacja win. Zdecydował się upamiętnić ten moment i w 1224 roku napisał poemat La Bataille des Vins, tak powstał pierwszy opis degustacji wina. Owa Bitwa Win była turniejem, zarządzonym przez króla Francji Filipa Augusta, na którym miano wybrać najlepsze wino. Do tego tytułu pretendowało ponad 70 win, z Francji, Hiszpanii, Niemiec, a nawet Cypru. Były wśród nich dzisiejsze - ale i wtedy cenione – sławy: wina z Chablis, Saint-Emillon, Beaune i wielu innych regionów. Głównym degustatorem i sędzią był oczywiście sam król. Oprócz niego, degustacji i oceny win, podejmuje się również pewien duchowny angielski. Postać zapewne fikcyjna, przedstawiona w kontraście do króla i ośmieszająca Anglików. Podczas degustacji coraz zasypia, chrapiąc, a gdy budzi się, by ocenić jakieś wino, formułuje dość bełkotliwe i ordynarne komentarze. Poemat miał wydźwięk wyraźnie polityczny. Jak widać niechęć wobec Anglików, była widoczna wśród Francuzów już na długo przed wojną stuletnią. Lecz wróćmy do bardziej interesującej tematyki czyli wina, jakby nie patrzeć głównej tematyki poematu. Każdy z sędziów ma swoich faworytów, zgoła odmiennych. Obu degustatorów łączy jedynie to, że opowiadają się za winami ze swych krajów. Jako, że Bordeaux było w tym czasie we władaniu angielskim, tak więc te wina wybiera duchowny z wysp. Król natomiast chwali wina z Burgundii. Gdy w końcu przychodzi czas na ostateczne rozstrzygnięcie angielski ksiądz ucina sobie drzemkę. Król francuski sam kończy degustacje, dokonując dość nieoczekiwanego wyboru, mianowicie daje pierwszeństwo winu cypryjskiemu. Było to białe, słodkie, bogate wino, wielu ze dzisiejszych znawców widzi w tym winie cypryjską Commandorię. Dziś jest wino deserowe, wytwarzane tylko na Cyprze, z podsuszanych winogron dwóch odmian winorośli – białej - Xynistéri, i czerwonej - Mávro. Warto zauważyć, ile zwycięskie wino mówi nam o gustach ówczesnych degustatorów. Wśród konkurujących ze sobą win przeważały wina słodkie, co ciekawe, spośród wszystkich ocenianych win, tylko jedno było czerwone. W średniowieczu wina białe były cenione dużo bardziej niż czerwone, nie oznacza to, że nie pito czerwonych win. Również były popularne, ale raczej wśród niższych warstw społecznych. Arystokracja piła wina białe, których w ówczesnej Francji nie brakowało.  

3 komentarze:

  1. Pisałem o tym kiedyś tu:

    http://www.winomania.pl/archiwum.php?id=281

    choć w troche innym ujeciu.

    pozdrawiam

    sch

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy artykuł, ogólnie jest to interesujący temat, ale niestety dość mało informacji o nim w polskiej literaturze.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to znalazłem kiedyś w prasie francuskiej przy okazji wydania tego poematu

    OdpowiedzUsuń