Dziś pewna odmiana. Nie przygotowałem jeszcze żadnej gawędy, za to gościnny wykład przedstawi Zeev Cynamon, winiarz z Izraela. Jeden z właścicieli Natuf Winery. Sama historia, jak wskazuje tytuł, będzie o produkcji wina koszernego. Dziękuję bardzo Autorowi za podesłanie tekstu, a wszystkich Czytelników zapraszam do lektury.
Łukasz Fik
Zacznijmy od tego, że jest ono splotem trzech czynników. Po pierwsze, biblijnych reguł uprawy winorośli, po drugie, procesu
produkcji win, i po trzecie, certyfikatu potwierdzającego, że wino jest
koszerne. W przeciwieństwie do koszerności mięsa, które jest zależne od
rytualnego uboju zwierzęcia, koszerne wino zaczyna się już w winnicy. Historyczne
ograniczenia dotyczące produktów pochodzących z winorośli, wywodzą się z
zakazów używania produktów bałwochwalstwa. Wino było często używane w rytuałach
religii starożytnych i było zwykle przeznaczone do pogańskich praktyk
religijnych. Aby symbolicznie odseparować wino spożywane przez Żydów od wina
używanego przez politeistów, należało produkować wino samemu.
Cztery zasadnicze reguły uprawy winorośli
(obowiązują tylko Izraelskie winnice):
(obowiązują tylko Izraelskie winnice):
"Gdy też wnijdziecie do ziemi, a naszczepicie
wszelakiego drzewa rodzącego owoc, tedy oberżniecie nieobrzeskę jego, owoce
jego; przez trzy lata miejcie je za nieobrzezane, i jeść ich nie będziecie".(3
Moj.XIX,23-25)
1. Winogrona mogą być zbierane z krzaków dopiero od
czwartego roku owocowania. Krzew jest najważniejszą częścią winorośli. Jeśli chcemy
otrzymać zdrowe i pełne cukru grona, to przez pierwsze trzy lata ścinamy je i wtedy
wszystko czym karmią się korzenie akumuluje się w krzewie.
"Nie posiewaj winnicy twojej
różnem nasieniem, byś snać nie splugawił pożytku nasienia, któreś siał, i
urodzaju winnicy".( 5 Moj.XXII,v,9)
2. Nic nie może być
uprawiane pomiedzy krzakami winorośli, ani pomiędzy rzędami tych krzaków.
"Także winnicy swojej gron
do szczętu obierać nie będziesz, ani jagód opadających z winnicy twej nie pozbierasz
ubogiemu i przychodniowi zostawisz je, Jam Pan, Bóg wasz.( 3 Moj.XIX,III,10).
3. Część wina (około 1%),nie może być przeznaczona do
użytku, symbol starożytnej dziesięciny przeznaczonej dla Świątyni.
" Przez sześć osiewać
będziesz pole twoje, i przez szesć lat winnice twoje obrzynać będziesz, zbierając
urodzaje z niej; Ale roku siódmego sabat odpoczynienia mieć będzie ziemia, sabat
Pański; pola twego nie będziesz osiewał, ani winnicy twojej
obrzynał.(3.Moj.XXV,I,3-4).
4. Po pierwszym zbiorze, winnica musi odpoczywać każdy
siódmy rok.
od lewej: Zeev Cynamon, Meir Akel |
Wino koszerne (hebr. kaszer – gotowy, nadający się do spożycia)
można opisać jednym zdaniem: wino produkowane przez Żydów religijnych, w taki
sposób, że cały proces jego produkcji po zakończeniu zbioru winogron, aż do
napełnienia butelek, obsługiwany jest wyłącznie przez Żydów, którzy
skrupulatnie obchodzą Szabat. Co do jakości koszernego wina to według mnie nie
ma nic wspólnego pomiędzy koszernością wina i jego jakością. Jest wino dobre
albo wino złe. Może być wino koszerne dobre,może być też złe. W jednym wypadku
można się spodziewać ze koszerne wino nie będzie wysokiej jakości. Będą to wina
,które w procesie produkcji zostały podgrzewane do 90°C, a to ze względów "super-koszerności". W tym wypadku wszystko
co dobre w winie zniknęło z parą. Sam certyfikat koszerności ma niedługą
historię. Dawniej, gdy pokarmy wyrabiano w domach, takie świadectwo nie było
potrzebne. W dzisiejszych czasach, gdy większość produktów jest kupowana,
pieczątka na kontretykiecie butelki jest dowodem że przedstawiciel władz
rabinatu nadzorował przy produkcji wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz